Spjälsängar

Om vi ska utse en enskild möbel som den viktigaste i ett hem faller valet troligen på sängen. Det finns givetvis många möbler som behövs för att ett hem ska bli trivsamt och funktionellt, men utan en säng att sova i är det svårt att få vardagen att fungera. Och det gäller förstås både sängar för vuxna och barnsängar. En god sömn är viktig för både hälsa och välbefinnande, och för att kunna sova gott behöver man en bra säng. Valet av säng är, med andra ord, ett viktigt val. När vi köper säng till en vuxen tänker vi oss kanske för både en och två gånger, eftersom vi vet att vi ska leva med sängen under många år. Barnsängar behöver ofta bytas ut några gånger under barnets uppväxt, eftersom barnet växer och sängen blir för liten. Men, det betyder förstås inte att vi inte behöver vara noggranna när vi väljer barnsäng. Tvärtom är det ännu viktigare att köpa rätt säng till ett barn, eftersom vi också måste väga in säkerheten, så att vi inte köper en säng där barnet riskerar att skada sig.

 

Barnsäng med låda och Madrass med Lastbil motiv

Barnsäng med låda och Madrass med Lastbil motiv
5 360 kr

Snygg vit spjälsäng 120x60 cm

Snygg vit spjälsäng 120x60 cm
3 639 kr

Mimmi Pigg juniorsäng utan ma

Mimmi Pigg juniorsäng utan ma
3 610 kr

Spjälsäng Royal Grå

Spjälsäng Royal Grå
3 399 kr

Spjälsäng Royal

Spjälsäng Royal
3 099 kr

Fryd Cot 120x60 cm

Fryd Cot 120x60 cm
2 779 kr

Baby Sky White Cot 120x60 cm

Baby Sky White Cot 120x60 cm
2 649 kr

Spjälsäng Lux Seal grey

Spjälsäng Lux Seal grey
2 399 kr

Firklöver Barnsäng 120x60 cm

Firklöver Barnsäng 120x60 cm
2 219 kr

Enkel vit spjälsäng 120x60 cm

Enkel vit spjälsäng 120x60 cm
2 219 kr

Spjälsäng Lux

Spjälsäng Lux
1 999 kr

Grafitgrå spjälsäng 120x60 cm

Grafitgrå spjälsäng 120x60 cm
1 829 kr

Giraff ValnÃ3D Spjälsäng 120x6

Giraff ValnÃ3D Spjälsäng 120x6
1 829 kr

Giraff vit spjälsäng 120x60 cm

Giraff vit spjälsäng 120x60 cm
1 469 kr

CHILDHOME Överdrag för vaggor benvit rektangulär

CHILDHOME Överdrag för vaggor benvit rektangulär
1 459 kr

Dream Cot 120x60 cm

Dream Cot 120x60 cm
1 419 kr

Mjuk vit spjälsäng 120x60

Mjuk vit spjälsäng 120x60
1 339 kr

Mjuk nattsäng 120x60 cm

Mjuk nattsäng 120x60 cm
1 319 kr
 

Spjälsängar

Den första sängen är för de allra flesta små barn en spjälsäng. Kanske sover den nyfödda babyn i en vagga eller babykorg, men det dröjer inte förrän man måste ställa undan den och ge barnet en ”riktig” säng. Och den första riktiga barnsängen är nästan alltid en spjälsäng. Orsaken till att så många väljer just denna typ av säng är förstås att det är den allra säkraste modellen. Det finns ingen risk att ett litet barn ska trilla ur en spjälsäng, inte ens när den lilla börjar vända på sig eller sätta sig upp. Spjälsängen är till och med säker för barnet som börjar resa sig upp, även om man då behöver ha mer uppsikt, och sänka botten om det är möjligt.

Säkra barnsängar

Men, även om man har bestämt sig för att köpa en spjälsäng kan valet vara svårt. För det finns en hel del modeller av spjälsängar där både design och funktion kan skilja sig åt. Och även om vi ser spjälsängar som säkra barnsängar måste man se efter att den säng man tänker köpa uppfyller de krav som ställs för att sängen ska vara säker. Man måste, till exempel, kolla så att spjälorna är placerade på rätt avstånd från varandra. De får inte sitta för glest eftersom barnet då kan sticka ut huvudet och fastna, eller skada sig på annat sätt. det är också bra om alla delar av sängen har rundade hörn så att det inte finns risk att göra sig illa på skarpa kanter eller hörn. Kontrollera också att material och färg är säkra för barn. När det gäller barnen, som ju är det dyrbaraste vi har, kan man aldrig vara för försiktig. Och är det någonstans det är extra viktigt att allt är fullständigt säkert och tryggt så är det i sängen.

Det finns, som sagt, ett mycket stort och varierat utbud av spjälsängar. Du kan välja en säng som passar in i rummet, efter hur länge du vill att ditt barn ska ligga i spjälsäng eller du kan välja säng efter vilka funktioner den har. Du kan naturligtvis också välja spjälsäng efter pris, för det finns bra sängar för alla plånböcker. Priserna på spjälsängar sträcker sig över ett mycket brett spektrum, från bara några hundralappar till upp emot tio tusen kronor. Det som i första hand skiljer de billiga sängarna från de riktigt dyra är design och utseende. Du kan mycket väl köpa en bra och säker säng utan att behöva betala en förmögenhet. Det är oftast inte säkerheten du betalar för om du väljer en dyr säng. Däremot kan man få en riktigt läcker spjälsäng med smarta funktioner om man är beredd att betala lite mer.

Design och funktion

Design och funktion är nog de viktigaste faktorerna när vi ska välja säng, och har säkerställt att de sängar vi är intresserade av är säkra. Men, du kan också fundera på om du vill ha en spjälsäng som kan användas längre, eller om du hellre vill byta till en vanlig barnsäng tidigt. Vissa av spjälsängarna passar nämligen bäst till de riktigt små barnen, medan andra kan ”växa” med barnet, till exempel genom att man kan höja och sänka sängbotten.

Det finns alltså en hel del att fundera på när man ska köpa spjälsäng. Är storleken på sängen viktig för dig, till exempel? De flesta spjälsängarna på marknaden håller de standardmått som gäller i Europa, 60 x 120 cm. Men, det finns också sängar med andra mått, både större och mindre. Så om du behöver en säng som ska passa in i ett speciellt utrymme, till exempel, och måtten är viktiga måste du givetvis ta hänsyn till detta när du väljer säng. Utbudet av sängar med lite annorlunda mått är inte speciellt stort, men det finns ändå en del att välja på. Lättast hittar du dessa sängar här på nätet. Där kan man också en hitta matchande skötbyrå.

Höj- och sänkbar spjälsäng

En annan sak som kan skilja sig mellan olika sängar och som kan vara av stor vikt för dig är om sängen har en botten som är höj- och sänkbar. De flesta spjälsängar på marknaden har en ställbar botten och det vanligaste är att den går att ställa in i två lägen, ett för det nyfödda barnet och ett lägre läge när barnet blir större och mer rörligt. Det finns också sängar som har tre olika lägen, vilket förstås ger ännu mer flexibilitet och ger dig möjlighet att anpassa sängen ännu mer efter ditt barns storlek och aktivitet. Att man kan ha sängbottnen högt upp den första tiden underlättar både att lägga och ta upp barnet, men det gör också att du lättare kommer åt om du behöver trösta, byta blöja eller på annat sätt ta hand om babyn utan att ta upp henne, eller honom, ur sängen. Det är också praktiskt om sängen har en framsida som går att höja och sänka, eller helt enkelt fälla ner. Det förenklar bäddningen men gör också att det blir lättare att ta upp barnet, i synnerhet när man har botten i lägsta läge.