Väntar ni barn och håller på att förbereda hemmet för den nya lilla familjemedlemmen upptäcker ni säkert att ni står inför en ganska rejäl förändring i tillvaron. Den största förändringen ligger förstås i att man inte längre kan sätta sig själv i fokus, utan att det mesta i livet faktiskt kommer att kretsa kring det lilla barnet. Men även om man skulle tro att det är en uppoffring man gör, så är det tvärtom ett kärt nöje att få en ny liten människa som kommer att bli mittpunkten i tillvaron. Man ställer gärna sina egna behov lite åt sidan för att se till att den lilla får allt man kan ge för en bra start i livet.

Skötbord med badkar

Och det är inte bara livssituationen som kommer att genomgå en stor förändring. Det behövs också en hel del förändringar i hemmet för att man ska kunna ta emot den lilla babyn på bästa sätt. Att få förbereda och skaffa babysaker är kanske det bästa sättet att tillbringa väntans tider, eftersom det ofta känns som om tiden står stilla och inget händer de sista veckorna före förlossningen. Många köper barnvagn och babykläder långt i förväg och man bäddar den lilla babysängen, eller vaggan, med söta babylakan. Men, man behöver också göra i ordning en bra skötplats där man kan byta blöjor och sköta babyn. Det finns massor av olika skötbord att välja på, och vilket man väljer beror förstås både på de personliga önskemålen och det utrymme man har att tillgå. Det finns dock några generella krav man bör ställa på ett skötbord för att man ska kunna sköta barnet på ett säkert sätt.:

  •        Det måste stå stadigt
  •        Det ska finnas rejält höga kanter på tre sidor om skötbädden så att babyn inte kan trilla ner
  •        Skötytan bör vara rejält tilltagen
  •        Det ska vara lätt att hålla rent
  •        Arbetshöjden ska vara den rätta för dig så du kan arbeta bekvämt och inte riskera ryggont
  •        Det ska finnas förvaringsutrymme så att du kan ha allt som behövs för babyns skötsel till hands

När det gäller skötplatsen så handlar de viktigaste kraven förstås om säkerhet. Men man måste också komma ihåg att ett säkert skötbord inte är tillräckligt, utan man måste också hela tiden tänka på säkerheten. Lämna aldrig babyn ensam på skötbordet. Inte ens den lilla babyn, som inte kan vända sig än, ska lämnas ensam. Måste du vända dig om eller böja dig ner för ett ögonblick, så se till att lägga handen på babyn, så du har koll på läget. När säkerheten är säkerställd behöver du också tänka på din egen bekvämlighet, så att du får en skötplats med rätt höjd, och som har en bra funktion. Bra förvaring på eller i närheten av skötbordet är en nödvändighet. Många tycker att det bästa är att ha skötbordet i badrummet där man alltid har rinnande vatten till hands. Men, tyvärr har inte alla ett tillräckligt rymligt badrum, och får då välja en annan placering av skötbordet.

Det finns, som sagt, många olika modeller av skötbord. Allt från enkla skötbord som man hänger på spjälsängen eller badkaret till rejäla möbler med förvaring och ibland till och med en badbalja. Ert skötbord med badkar är en mycket praktisk lösning. Dels kan du bara barnet stående, vilket både är enklare och skonsammare för din kropp än att stå böjd över badkaret eller en balja på golvet. Dessutom har de flesta av dessa skötbord en funktion så att du snabbt växlar om från badkar till skötbord och alltså kan klä barnet på plats direkt efter badet. Det finns många olika modeller av skötbord med badkar, och också med olika funktioner. Finns det badkar till skötbordet är den optimala placeringen förstås i ett badrum, men om skötbordet är försett med hjul kan du ha det i ett annat rum och enkelt dra in det i badrummet när babyn ska bada.

När du väljer skötbord med badkar kan det vara bra att titta på hur just badkaret fungerar. Vissa kar har en avtappningsslang, så att du enkelt kan tömma karet på vatten direkt i handfatet, badkaret eller i duschens golvbrunn. Finns ingen sån slang måste du lyfta upp badkaret och tömma det själv.

Det är alltid bra att ha gott om förvaring i samband med skötbordet, och många av de bord som är utrustade med badkar har också praktiska hyllor eller lådor för förvaring av blöjor, och allt annat du behöver för babyns skötsel.

Stort utbud av skötbord online

Vill du ha ett stort sortiment att välja ur rekommenderar vi att du tittar på skötbord här, på nätet. Här hittar du det största utbudet och allt finns samlat på ett ställe så att du får en bra överblick över vad som finns. Här kan du titta på de olika modellerna för att få en uppfattning om vilket som kan vara det bästa för dig och vad som passar in i ditt hem. Vi har ju alla olika förutsättningar, och det skötbord som är det bästa i ett hem kanske inte alls blir lika praktiskt i ett annat. Det beror ju bland annat på hur gott om plats man har och var man tänker placera sitt skötbord. Det finns skötbord med badkar och förvaring för små utrymmen och det finns de som tar betydligt större plats.  Det finns också skötmöbler i olika material och olika prisklasser. Du kan få ett bra och praktiskt skötbord i plast för en billig peng. Men det finns också riktigt snygga skötbord i trä som kostar lite mer, men som ofta kan användas som vanlig byrå eller liknande när skötperioden är över. Om skötbordet går att användas till annat när det inte längre behövs som skötbord är kanske också en faktor att ta med i beräkningen när du väljer din skötbyrå. Det är ju under en relativt kort tid man använder ett skötbord, så det kan vara en välkommen bonus om det går att använda bordet även efter denna period. Här, online, kan du också jämföra priser för att få ditt skötbord till det bästa priset.